16mm-es vetítőgépek

Lytax 16mm-es, hordozható Német vetítőberendezés.A gép érdekessége, hogy a film szakaszos mozgatását Máltai keresztel oldották meg, ami a 16-os gépeknél nem gyakori megoldás. A kapunyomás vetítés közben állítható, a képlámpa eredetileg csőizzó, de később 24V-250W-os halogén lámpát kapott.

Motorja 110V feszültségről működik, a hangfej Mikroszkópikus rendszerű. A gyüjteménybe komplett, eredeti bőröndjébe, kiegészítő berendezéseivel együtt került. Működőképes, szép képet vetítő, csendes járású gép, kartel olajozással!

Ukrajna 16mm-es vetítőgép, szakaszos mozgatása a filmnek 3 ágú Greifel villával történik. Hangfeje Mikroszkópikus elrendezésű, hanglámpálya 6V-5A-es, amihez a tápfeszültséget külső transzformátor szolgáltatja. A képlámpa 110V-1000W DP28-as csőizzó. A gyűjteménybe saját transzformátorával érkezett, működőképes állapotban, olajozása központi megoldású, járása viszonylag hangosnak mondható, így nézőtéren való elhelyezése nem igazán megoldható. A hangleolvasó rendszer Fotocellás, előfeszítés nélkül is jó hangot ad!

 

 

Siemens 16mm-es hordozható vetítőgép. Motorja és a képlámpa 110V feszültségről üzemel. A gép nagy érdekessége öreg korán kívül, hogy a szakaszos mozgatást úgynevezett kalapácsos technikával valósították meg, tehát az alsó filmhurokra egy sántatárcsára ékelt görgő megfelelő időben "rácsap" ezzel egy képkockát továbbítva a filmszalagot. Mivel ez a megoldás a film kép, hang és anyag részét nem kiméli, így használata viszonlag hamar feledésbe merült. A gép a 40-es évek elején készült, jelenleg is működőképes állapotban található.

 

 

 

 

Zeiss Ikon 16mm-es klasszikus úgynevezett bőrönd vetítőgép. A gép igen meglepett mikor megkaptam, mivel ennek a kornak a gépei szinte mind 110V feszültségről üzemelnek, viszont ez a gép 220V-os motorral és képlámpával szerelt, ráadásul már a készítés időszakában is így volt amit a gépen lévő adattábla is igazol.

A filmpálya mindössze egy húzó-továbbító fogasdobbal és a szakaszos mozgatáshoz való greifel villával rendelkezik. Olajozása kis olajozó nyílásokon keresztül történik, valamint a Greifelnél egy kis tartályon át. Hangfeje mikroszkópikus megoldású, a fotoelektromos átalakító pedig fotocella. A készülék bőr borítású fa ládába van építve, borítása sérült, jelenleg ennek javítása zajlik, amúgy tökéletesen működőképes, viszont elég zajos berendezés. A gépbe max. 300-M befogadására alkalmas filmorsó tehető.

 

 

Viewlex amerikai 16mm-es hordozható vetítőgép. A gyűjtemény egyik friss szerzeménye, igen szép és jó állapotban érkezett. Komplett vetítőberendezésnek mondható, tartalmaz beépített rádiócsöves hangerősítőt, valamint egy kis hangszórót is, de természetesen csatlakoztatható hozzá külső hangszóró is. Rendelkezik mikrofon bemenettel, így az előadás előtti hangosítás is megoldott dolog. Az erősítőjén a hangerő szabályozó mellett megtaláljuk még a jusztírozott rendszerű hangszín szabályozót is. Optikai hangleolvasáson kívül a gép alkalmas még mágnesen hangfeljegyzásű filmek lejátszására is, le lehetőség van a vetítés közben mágneses hangrögzítésre is. Orsótartó karjaira 600 Méter film helyezhető, a képlámpa 110V 1000W-os csőizzó. A hanglámpa 4V 0.75 A-es bajonett foglalatos izzó. Ezt a készüléket kimondottan az amerikai hadsereg számára készítették a 1940-es évek végétől, a mai napig hibátlanul működik.

 

Meoclub 16 automatic H Csehszlovák 16mm-es hordozható vetítőberendezés. Bár külsőleg sokszor hasonló, technikai megodásában igen eltérő formákat találni ebből a gépből. Készült a gép a  képlámpát tekintve 75V-750W, 110V-750W, 220V-1000W-os bajonettzáras csőizzóval, valamint  ( mint a képen lévő is) 24V-250W os halogénnel is. Volt olyan fajta, amihez külső transzformátor kellett, míg egyes készülékekbe már beépített volt az áramátalakító. Kezelőszervek szerint megtalálható a nyomógombos és a forgatógombos kivitel. A film automatikusan és manuálisan is befűzhető, szakaszos mozgatását 3 ágú greifel villa végzi, amiből a középső villa a gyors kopás elkerülése végett üveghasábból van. A készülékhez külön felszerelhető anomorfotikus azaz szélesvásznú előtét tartó készült. Orsótartó karjaira egyszerre 700-Méter film helyezhető, a felcsévélésről poliuretán bordásszíjjal meghajtott csúszó frikció gondoskodik.

Hangerősítője 8-Ohm impedancia mellett  10W teljesítményt képes leadni, a végfok tranzisztoros kialakítású. A kapunyomás előre beállított értéken van, így azt utólag állítani képremegés esetén nem lehet. Hazánkban elég elterjedt készülék, sok iskola, gyár, művelődési ház és kis mozi használta, megbízható és problémamentes darab, leszámítva, hogy az elektronika szereti a gépészt néha megviccelnni.

 

 

Bauer P8 16mm-es vetítőgép. A képlámpa 24V-250W-os tűlábas halogén izzó. A film befűzése manuális és automatikus formában is megoldható, a filmpályát takaró, levehető előlap  mögött pedig hangsugárzó került elhelyezésre. Orsótartó karja 600 Méter film befogadására alkalmas, frikciójának működése a felcsévélt film súllyától függ. A hangfej hagyományos mikroszkópikus rendszerű, a hanglámpa 4V 0.75 A-es jusztírozott bajonettzáras izzó. A szakaszos mozgatás itt is greifellel megoldott, 3 ágú kivitelben. Csendes, megbízható darab, a gyűlyteménybe 2 éve került, komplett, hiánytalan formában.

 

Marxton Special D 16mm-es vetítőgép. Számomra ez a készülék nagyon kedves és tetszetős, sok dolog miatt. No de nézzük sorban. A gép bár 16mm-es és hordozható, de mégis máltai keresztel rendelkezik. Ez azért is jó, mert egy egy ragasztás képkapuban való áthaladása esetén nincs ugrás a vetített képben ami ugye a greifelnél sokszor tapasztalható. Az olajozás úgy működik, hogy egy a gép alján lévő olajteknőből kicsi kényszerhajtású szivattyú szívja fel az olajat. Az olaj pedig vékony csöveken haladva keni meg az egyes áttételeket, közlőműveket. Motorja 220V, mint ahogy a képlámpa is. Tehát külön transzformátort nem igényel. Viszont szüksége van külső erősítőre, ami a gépben nem található meg. A filmpálya üveg ajtóval van lezárva, a pergő filmet ezen keresztül lehet ellenőrizni. A félképállítás a képkapu vertikális irányban való elmozdításával oldható meg, így a hurok mérete nem változik. A gépben kétágú síkpilla takarja le a képlehűzásokat. Megbízható, számomra nagyon szép darab, hozzám egy aukciós portálról került.


 

 

 

Pathe 9.5mm  Bár ez a vetítőgép nem 16mm-es de mégis a keskenygépek körébe tartozva került ide. Az általa vetített szalag szélessége 9.5mm, ami azért is érdeksenek mondható, mert a filmszalag továbbítására szolgáló perforáció sáv a filmszalag közepén az osztásvonalakon került elhelyezésre, nem pedig a megszokott helyre tehát a film szélére. A készülék Francia, valamikor az 1910 évek végéről származik, 120V váltakozó feszültségről működtethető. A gépnek nincs alsó orsóhoz kialakított tartója, helyette egy üvegből készült "kazetta" van amibe a film vetítése után  felcsévélődik a szalag. Vetítést követően a filmszalagot kézzel tekerhetjük vissza a felső orsóra. Ez a szalagszélesség akár csak a 8mm-es film az amatőr filmezésben próbált érvényesülni, de végül nem hódította meg a piacot, nem lett annak későbbi résztvevője.

A gép aljában egy hatalmas huzalellánálással lehet a kívánt fényáramot és sebességet beállítani, a készülék elején pedig egy műszer jelzi a beállított értéket. A gyűjteményembe egy amerikában élő kedves mozis barátomtól került, akinek ezúton is köszönöm ezt az érdekes masinát.

 

35mm-es mozigépek

Zeiss TK35 35mm-es, hordozható vetítőgép. Zárt máltai keresztházzal van ellátva, ami olajjal van feltöltve. A képlámpa az optikai tengejre merőlegesen helyezkedik el, a fényt egy tükör továbbítja a filmszalagon keresztül az objektív felé. Hangrendszere mikroszkópikus, a hanglámpa 6V-5A-es. A gép egyik érdekessége, hogy mindössze csak egy 32-es fogasdobbal rendelkezik, azon a film mindkét irányban kertesztül fut. Félképállító szerkezete görgős megoldású, karral mozgatható. A gép bőrönd rendszerű, vetítés közben a börönd ajtajai csukhatók, és azok belül posztóval borítottak, így járása csendesnek mondható. A gyüjteménybe szinte komplett került, több barátom felajánlásának köszönhetően, kiegészítő alkatrészei még beszérzés alatt vannak!

 

 

 

 

 

 

Hahn Goerz 35mm-es vetítőgépfej ami meghajtható mind kézzel mind a gépfej hátoldalán lévő ékszíjtárcsa segítségével motorikusan. A gép Máltai keresztes, félképállítása igen érdekes megoldású, mivel a képablakhoz képest az egész filmpálya állítható, így állítás közben a filmhurkok mérete nem változik. Olajozása kartel rendszerű, a gyűjteménybe a képen látható állapotban, hiányosan került be.

 

 

 

A projekt története

Első vetítőgépem egy Meoclub 16H Automatic volt, ami egy hordozható, hagyományos vetítőizzóval működő (220V-1000W DP28-as fejű, bajonettzáras csőizzóval működött). Legelső mozigépsz fizetésemet egy másik de már telepített 16mm-es gépre költöttem, ami egy Meopton II. Xenonlámpás gép volt. Akkoriban ez volt az álom, hisz míg a hordozható gép Greifel villás szakaszos mozgatást biztosított a film továbbítására, addig a nagy testvére a közismert és a 16mm-es szalagszélességben ritkán használt máltai keresztel dolgozott. A gép amúgy szeparált és kombinált filmek vetítésére is alkalmas tehát lényegesen komolyabb mint a kis gép.

Ez a két gép alapozta meg a gyűjteményt, amit később egy MEO IV-X követett úgynevezett 1800-as tűzdobokkal. Ez a gép 1958-tól volt gyártás alatt az akkori Csehszlovákiában. Pár évvel később egy véletlen folytán kaptam egy MEO UM70/35-ös vetítőgépet, ami 1968-ban a montreáli világkiállítás aranydíjját kapta, és talán a mozitechnika egyik legkiemelkedőbb alkotása lett mind technikai mind pedig külső megjelenésében. Közben kezdtek érkezni a moziszékek, üvegtáblák, függönyhúzó-mozgató motorok, mozitörténeti relikviák.

Egyre több felajánlás és megkeresést kaptam, ás sok helyen pont az elutasítás volt ami megnehezítette egy egy gép beszerzését. Sajnos volt olyan is, hogy azt mondták, inkább összetörik a gépet, de más ne tudja már használni. Tudok olyan mozit, amiben a vetítőgépeket, berendezéseket csákánnyal törték össze, miután már hajléktalanok előtte a mozi egyébb éghető anyagait eltüzelték, vagy a mozdítható dolgokat eladták. Ma már internetes aukciós portálok gyakori vendége vagyok, keresve azokat a gépeket amik még nem képezik a gyűjteményem részét.